Kulturmiljö

Samhället Skyllberg med cirka 150 invånare är en unik bruksmiljö. Skyllbergs bruk har med stöd av Riksantikvarieämbetet renoverat åtskilliga äldre kulturbyggnader. Kolboden, stallet, snickarverkstaden, lokstallet och magasinen är exempel på byggnader som idag är i mycket gott skick.

Traditioner
Ett Skyllbergs-år har flera höjdpunkter. Det traditionella valborgsfirandet är en av dem, när hela Skyllberg svämmar över av vitsippor. Älgjakten är en höjdpunkt för många, och så fotbollssäsongen, förstås. Skyllberg har en mycket livaktig idrottsklubb, en skytteförening och en musikkår som tagit ton sedan 1891!

Nedan följer en liten bildkavalkad med Skyllbergsmiljöer.

Skyllbergs Herrgård
Skyllbergs herrgård uppfördes troligtvis i början av 1700-talet av familjen De Geer. Huset har byggts om och tillbyggts i flera etapper och fick sitt nuvarande utseende 1912.
Skyllbergs Musikkår grundades 1891 och är sedan dess ett viktigt inslag i många av bygdens evenemang. Här är det delar av musikkåren som framträder under namnet Spikblecket.
Herrgårdsparken
Herrgårdsparken
Fackeltåg från brukskontoret i Skyllberg upp till Valborgsmässobålet vid Skyllbergsvallen. Valborg är manskör, vårtal, skytteföreningens korvförsäljning, lotterier, brasa – och så fyrverker.
I Skyllbergs Idrottsklubb kretsar verksamheten kring fotboll. Här finns rader av ungdomslag, och vid sidan om sommarsäsongens fotboll spelas futsal inomhus under vintern. Höjdpunkten är Sportlovscupen som klubben arrangerar i Askersund, och som lockar ca 1400 spelare.
 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X